Ugostiteljski Objekti

Brojni su ugostiteljski objekti, restorani, kafići i kafane na području trnovske regije. Ugostiteljstvo je oduvijek bilo značajna djelatnost na ovom području. Pamte se legendarne kafane u Trnovu, koje su posjećivali omladina i radnici u prošlosti.Značajne su bile „Murgina kafana“, „Nevesinjka“, „Mošćanica“, „Partizan“, restoran „AS“ i mnoge druge.

Danas se na ovom području nalaze sljedeći ugostiteljski objekti:

 • SUR Kafe gril „PEGGY“ Jahorina,
 • Kafana „M“ Kijevo,
 • Ugostiteljska radnja „Sport” Trnovo,
 • Caffe „OAZA“ Trnovo,
 • Ugostiteljska radnja „GURMAN“ Trnovo,
 • Ugostiteljska radnja „SKY“ Trnovo,
 • Ugostiteljska radnja „STEFANI“ Trnovo,
 • Kafe bar „ICE“ Jahorina,
 • Ugostiteljska radnja „Pivnica“ Trnovo,
 • Roštiljnica „Sunčana dolina“ Jahorina,
 • Kafana „Nevesinjka“ Trnovo,
 • Kafe bar „DRUGARSKI KUTAK“ Jahorina,
 • Seosko domaćinstvo „Med i mlijeko“ Trnovo,
 • Kafana „U zmajevom gnijezdu“ Dejčići,
 • „Kraljica Dujmovića“ Dujmovići,
 • „Visočica“ Sinanovići,
 • „Studeno vrelo“ Umoljani,
 • „Koliba“ Umoljani,
 • SUR Kafe bar „PEGGY“ Jahorina.

  Planinarski domovi

  PLANINARSKI DOM „RADOVAN BJELICA“ TRESKAVICA

  Zalaganjem članova Planinarsko-ekološkog društva „Runolist 05”, uz podršku lokalne zajednice, izgrađen je jedan od najboljih planinarskih domova u BIH – Planinarski dom „Radovan Bjelica”, koji se nalazi na lokalitetu Paleža. Do planinarske kuće najlakše se stiže tako što se iz Trnova krene putem prema Foči, pa se na izlazu iz grada skrene desno prema selu Turovi, a zatim se u Turovima skrene lijevo, te označenim planinarskim stazama nastavi sat i po umjerenog hoda do doma „Radovan Bjelica”.

  Takođe, postoji i makadamski put predviđen za terenska vozila koji vodi do doma. Ukoliko se dolazi u organizovanim grupama, pješačenje do doma traje oko sat i po vremena normalnog hoda. U dogovoru sa rukovodstvom planinarskog društva „Runolist 05” moguće je obezbijediti prevoz stvari i posjetilaca do doma. Kapacitet Planinarskog doma „Radovan Bjelica” je 40 ležajeva, a dom je opremljen kupatilom, kuhinjom i svim pratećim sadržajima.

  Planinarska ruta od doma do vrha planine Treskavice, Đokinog tornja (2.086 m), traje oko 4 sata normalnog hoda, a do Ledničkih jezera na planini oko sat vremena.

  PLANINARSKI DOM „SUSTAVAC“ TRESKAVICA

  Planinarska kuća ”Sustavac” nalazi se na planini Treskavici neposredno uz Hrasnički potok, na pitomom proplanku podno Velikog kožljena, na pola puta od Trnova do Velikog jezera. U prizemlju je trpezarija sa 20 sjedećih mjesta i 4 ležaja, kao i soba sa 4 ležaja. U potkrovlju su 2 sobe, veća sa 8 i manja sa 4 ležaja i izlazom na terasu. Planinarska kuća u svakom trenutku može primiti 20 planinara uz napomenu da su obavezne vlastite vreće za spavanje.

  Okolina kuće uređena je u planinskom stilu. U neposrednoj blizini napravljeno je 8 stolova od poluoblika, uređena česma sa koritom, most preko potoka, vanjski WC. Proplanak se redovno uređuje i trava kosi tako da na ovom lokalitetu može da kampuje više od 200 planinara. Okolinu posebno krase bungalovi i centralna nadstrešnica pod koju može da se smjesti 50 planinara, a u luksuzno opremljenim bungalovima može da noći 16 gostiju.

  Do planinarske kuće najlakše se stiže tako što se iz Trnova krene putem prema Foči, pa se na samom izlazu iz grada skrene desno prema Turovima, a zatim se u Turovima skrene lijevo, te makadamskim šumskim putem na Sustavac stiže za oko 45 minuta laganog hoda. Druga ruta do planinarske kuće ”Sustavac” Vodi preko Rajskog dola. Na sličan način, sa glavnog puta Trnovo – Foča skrene se desno prema Turovima, ali se s tog puta skreće lijevo prema Rajskom dolu.

  LOVAČKI DOM BAŠCI

  Lovački dom u selu Bašci izgradilo je Lovačko udruženje „Trnovo“ F/BiH za potrebe svojih članova, kao i drugih lovaca koji love na ovom području. Pored ovog potpuno opremljenog doma, LU „Trnovo“ ima na raspolaganju i lovačke kuće Rakitnica, Presjenica, Razin gaj, Kijevo i Delijaš.

  LOVAČKA KUĆA „RAJSKI DO“ – TRNOVO

  Lovačku kuću izgradilo je Lovačko udruženje „Trnovo“ na lokalitetu izletišta Rajski do za potrebe svojih članova i drugih lovaca koji dolaze na ovo područje. Kapaciteta je 20 mjesta i pogodna je za organizovano druženje u prirodi.

  PLANINARSKI DOM „BIJELE VODE“–ŽELJEZNIČAR

  Planinarski dom “Bijele vode” nalazi se na krajnjim obodima planine Bjelašnice, pored grebena Hojte, koji povezuje Bjelašnicu sa planinom Treskavicom. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.451 m. Njegova izgradnja je počela 1999. godine, a u 2005. godini se može reći da je dom konačno postao u potpunosti funkcionalan za boravak.

  Dom ima salu u kojoj može boraviti do 50 ljudi, modernu kuhinju, te mokri čvor u prizemlju, a na spratu se nalaze 3 sobe sa 20 kreveta. Dom ima tekuću vodu, a strujom se napaja iz agregata.

  Dom je otvoren svim danima, ali se preporučuje prethodna najava i rezervacija, posebno ako su u pitanju grupe.

  PLANINARSKI DOM „DONJA BIJELA“ – LUTRIJA BIH

  Planinarski dom „Donja Bijela“ u vlasništvu Lutrije BiH nalazi se na području sela Ledići, općina Trnovo. Objekat je zatvorenog tipa izgrađen samo za potrebe planinarskog društva koje djeluje pri Lutriji BiH.

  PLANINSKI DOM „HUSREMOVAC“

  Planinski dom „Husremovac“ se nalazi na nadmorskoj visini od 975 m u podnožju planine Treskavice i Bjelašnice. Od Sarajeva je udaljeno 30 km, nalazi se na području općine Trnovo – Dejčići i do njega vodi asfaltni put. Dom „Husremovac“, jedan je od sprecifičnih objekata koji se nalazi na treskavićko-bjelašničkom platou. Prostor presjeničkog područja, između sela Dejčići i Ledići, spada u ambijentalno ruralnu cjelinu.

  Dom je idealno mjesto za odmor, opuštanje i druženja, organizovanje škole u prirodi, rekreaciju. Raspolaže svim potrebnim sadržajima za kraći i duži boravak u prirodi. Dom posjeduje struju, vodu, dvije sale za goste, sanitarni čvor, etažno grijanje na čvrsto gorivo. Kapacitet doma je 15–20 mjesta. Nudi isključivo domaću kuhinju, raznovrsna bosanska jela. Dom je otvoren tokom cijele godine.

  PLANINARSKI DOM „VRELA“ – TUŠILA

  Planinarski dom „Vrela“–Tušila se nalazi u podnožju planine Visočice. Udaljen je od Sarajeva 51 km, a smješten je na 1.210 m n/v između sela Pervizi i Sinanovići, neposredno uz novi asfaltni put. Raspolaže svim potrebnim sadržajima za kraći i duži edukativno-zabavni boravak u prirodi. Domom upravlja udruženje Planinarsko društvo „Treskavica“ Sarajevo.

  Ugostiteljski objekti

  IZLETIŠTE KAZANI

  Jedan od najatraktivnijih lokaliteta na području Trnova jesu Kazani. Nalaze se iznad sela Turovi. Rijeka je udubila korito duboko 10 m, široko 2-4 m i dugo 150 m i napravila kazan, kroz koji voda pjeni, ključa baš kao u nekom velikom kazanu na vatri. Otuda i naziv za ovo mjesto – „Kazani”. Uski prostor nikako ne može odoljeti snazi vode pa pruža ljepotu vodene egzibicije koja na posjetioce ostavlja nezaboravan utisak.

  Kazani su i najatraktivnije mjesto u kanjonu rijeke Željeznice i time zaslužuju titulu prirodnog fenomena i značajne turističke atrakcije. Kazani su dovoljno široki kako bi se unutar njih formirali slapovi i virovi u kojima se ogleda čistoća planinske rijeke.

  Na ovom lokalitetu sredstvima opštine Trnovo, općine Trnovo i Vijeća Evrope izgrađeni su šadrvani i mjesta za roštilj, kao i kupalište te se očekuje da Kazani postanu nezaobilazna destinacija u turističkoj ponudi trnovske regije.

  IZLETIŠTE JAVOROV DO

  Izletište Javorov do je od Sarajeva udaljeno 25 km, a od Ski centra Bjelašnica svega 2,5 km. Izletište je unutar prirodnih i pejzažnih vrijednosti Bjelašnice. Locirano je na nadmorskoj visini od 1.300 do 1.345 m. lako dostupno, a istovremeno daleko udaljeno od aerozagađenja, buke i sl. Sa svojim prirodnim ljepotama i bogatstvima pruža mnoštvo mogućnosti za obavljanje razičitih planinarskih i sportskih aktivnosti, kao što su odmor, rekreacija, šetnja označenim planinskim stazama, obilazak pećina, planinarenje, hodanje na skijama, boćanje, korištenje adrenalinskog parka uz mogućnost organizovanja i drugih sportskih aktivnosti kao što su odbojka i fudbal.

  Takođe, izletište Javorov do pored navedenih, pruža mogućnost organizovanja i kulturnih manifestacija, pozorišnih predstava, književnih i muzičkih promocija, eko predavanja, te drugih prezentacija i časova u planinskom i prirodnom okruženju.

  U sklopu izletišta nalazi se kameni amfiteatar, jedinstven na ovim prostorima, vještačko jezero, prostor sa natrkivenim ognjištem, stolovima i klupama, mini igrališta za sportske sadržaje (odbojka, fudbal, boćanje), kamena kula, česme sa prirodnom izvorskom vodom i uređene staze za šetanje. U neposrednoj blizini (1,3 km) nalazi se i pećina Klokočevica do koje se dolazi uređenom šumskom stazom. Oko izletišta postoje i označene planinarske staze u dužini od 30 km, koje sežu do Bjelašnice, Igmana, Hojte i Treskavice.

  ODMARALIŠTE RAJSKI DO

  Odmaralište “Rajski do” se nalazi na istoimenoj lokaciji u opštini Trnovo. Osnovano je 2013. godine sa ciljem upoznavanja ljepota Trnova i planine Treskavice čiji je najviši vrh Đokin toranj 2.086 m n/v posebno interesantan. U ovom odmaralištu možete da uživati u čarima prirode kao i u domaćoj kuhinji i domaćim pićima. Odmaralište raspolaže sa 10 ležajeva. Postoji i mogućnost kampovanja. Cilj i misija odmarališta je isključivo druženje sa ljubiteljima prirode i ljubiteljima planinarenja.