Turizam

Turizam u Trnovu

Još iz vremena vladavine osmanske imperije na ovim prostorima, pominju se prenoćišta-hanovi, od kojih je najpoznatiji „Murgin han“ u neposrednom centru Trnova.

Hanovi su objekti iz osmanskog perioda koji su služili za prenoćište putnika i njihovih karavana. To su bile zgrade sa štalom za konje, prostorijom za putnike i prostorijom za handžiju. Najstariji dokumentovani han u Bosni i Hercegovinispominje se 1462. godine. Zgrada hana bila je prizemna s osnovom pravougaonika, visokim zidovima 2-2,5 m. Zidovi su bili od kamena, a vrata toliko široka da je mogao proći konj sa tovarom. Unutar hana su se nalazila jedno ili dva ognjišta, gdje se vatraloži zimi da se putnik ugrije i osuši odjeću. Bilo je hanova sa odvojenom sobom i sobom na spratu u kojoj je sjedio handžija i noćivali bogati putnici. Sobe za bogate goste bile su bolje opremljene – ćilimima, serdžadomi minderom. Tek od 1878. godine po hanovima se pojavljuju kreveti, stolovii stolice. Za rasvjetu su služile svijeće- lojanice. Pred hanom je bila sofa gdje bi se prolaznici odmarali. Neki hanovi imali su odjeljenu štalu.

Turizam u Trnovu počeo se razvijati dolaskom Austrougarske monarhije na ove prostore, kada niču prvi planinarski domovi, izgrađuju se putevi i prenoćišta.

Planinarski dom „Josip Sigmund” na Treskavici izgrađen je 1952. godine i bio je jednistven dom koji je „odgojio” mnoge generacije trnovskih planinara. Trnovski planinari su do 1985. godine djelovali kao sekcija pri Planinarskom društvu „Treskavica” Sarajevo, a poslije je formirano istoimeno društvo koje i danas egzistira. Grade Planinarski dom „Sustavac”. Društvo okuplja veliki broj ljubitelja prirode i planina.

Za područje Trnova razvoj turizma ima veliki značaj, kako u korišćenju prirodnog i kulturno-istorijskog potencijala, tako i u stvaranju što kvalitetnijeg ambijenta cijelog prostora. Razvoj turizma orijentisan je na područja Igmana, Bjelašnice, Treskavice, Visočice, kanjon Rakitnice, Jahorinu i doline rijeka Željeznice, Crne rijeke, Bijele rijeke, Rakitnice.

Trnovo je bogato nedirnutim prirodnim ljepotama, čistim planinskim vazduhom, mnogobrojnim planinama, riječnim izvorima, tokovima, kanjonima i jezerima, kao i izvanrednim terenima za zimske sportove.

Turizam u ovoj regiji doživljava ekspanziju tokom održavanja XIV Olimpijskih igara 1984. Za potrebe Olimpijade izgrađeni različiti sportski tereni i borilišta (za zimske i ljetnje sportove), mnogobrojni hoteli, bungalovska naselja, prateći objekti i moderna infrastruktura.