Sport i rekreacija

Biciklistička staza

Trnovo je mjesto koje je pogodno za brdski biciklizam, a planina Bjelašnica je nezaobilazna kada je brdski biciklizam u pitanju. Bjelašnica je prostrana visoravan blago nagnuta prema jugozapadu. Dužina ovog platoa od sjevera ka jugu iznosi 29, a od istoka ka zapadu 22 kilometra. Sa sjeveroistoka se ka jugozapadu sa prosječnih 1.500 spušta na 1.000 metara nadmorske visine i baš tamo vode brojne ture nakon što biciklisti, uspevši se preko Igmana, pređu prostor ski centra u Babinom dolu i savladaju uspon do Bijelih voda.

Start je često sa poznate destinacije ispred hotela Maršal, dokle, u želji da izbjegnu cestovni saobraćaj, dolaze automobilima. Bilo da se odabere put preko Dejčića ka Trnovu, spust do Šabića, a onda posjeta kanjonu Rakitnice ili dolinom Tušilskog potoka do Sinanovića, pa možda i dalje do Visočice ka Neretvi, posjetitelji će doživjeti puni ugođaj planine i ponijeti nezaboravne uspomene.

Klima je veoma promjenjiva, zna biti izuzetno oštra, a svoju ćud planina pokaže silovitim promjenama vremena u periodu od samo nekoliko sati, što treba imati na umu prilikom planiranja biciklističkih ili planinarskih posjeta planini. No, bez obzira na to, posjeta Bjelašnici još nudi puni doživljaj prirode, one iskonske, što znaju prepoznati i stranci koji je sve više pohode.

Za većinu bicklističkih tura na području općine Trnovo podloga je pretežno asfaltni put sa kratkim dionicama makdamskog puta. Za staze su rađene projektne dokumentacije na osnovu međunarodnih pravila za brdski biciklizam. Staze imaju značajnu turističku i rekreativnu vrijednost. A sezona vožnje traje od proljeća do jeseni.

Dobro poznate ture biciklistima su:

  • Krupac – Dejčići – Trnovo – Krupac (dužina ture 51,6 km)
  • Staza Babin Do – Amfiteatar (Javorov Do) – Ledićka krivina – Slana Bara – Sinanovići – Pervizi – Šabići – Bijele Vode – Babin Do (dužina staze 47,5 km)
  • Staza Kolijevka – Lukavac – Stubo – Štini Do – Babin Do (dužina staze 8,09 km).
  • Biciklistička staza Rakitnica – Dujmovići (dužina staze 21,74 km)

Sportski tereni

IGRALIŠTA ZA MALI FUDBAL

Igrališta za mali fudbal su brojna na području trnovske regije i skoro svako naselje ima svoj teren za rekreaciju. Nalaze se u selima Dejčići, Ostojići, Bare, Dujmovići, Bašci, Pomenovići, Govedovići, Hamzići, Trnovo, Sinanovići, Bobovica, Šabići, Rakitnica, Lukavac, Milišići, ali i u samom Trnovu iza Osnovne škole „Sveti Sava“ i pored zgrade Općine Trnovo.

FUDBALSKI STADION U TRNOVU

Fudbalski klub „Željeznica“ je početkom osamdesetih izgradio fudbalski stadion na području naselja Kasarna, na mjestu nekadašnje austrougarske kasarne. Upravo po tome stadion je dobio ime Kasarna. Nekadašnji stadion na kome je „Željeznica“ igrala svoje utakmice bio je u naselju Olamina, iza Doma kulture.

Sportski kolektivi koji egzistiraju na području trnovske regije su:

FK “ŽELJEZNICA” TRNOVO

Osnovan je 1971. godine, a najzaslužniji za njegovo osnivanje su Savo Aškraba, Aco Doder, Milan Golijanin i Danilo Golijanin. FK „Željeznica“ egzistira duže od četiri decenije, a u posljednje vrijeme finansira se isključivo iz budžeta Opštine Trnovo. Takmiči se u Trećoj ligi RS. U klubu trenutno egzistiraju prvi tim i mlađe kategorije. Fudbalski klub je kroz burnu istoriju imao uspona i padova, ali nikada nije prestajao sa radom.

KIK-BOKS KLUB “KULE” TRNOVO

Kik-boks klub „Kule” u junu 2010. godine održao je Osnivačku skupštinu na kojoj je donesena odluka o osnivanju Kluba, usvojen je Statut i izvršen izbor članova organa Kluba. Broji oko 20 omladinaca od kojih se većina takmičila na prvenstvima RS i BiH i osvojila dosta medalja. Najznačajnija medalja je srebro sa Svjetskog juniorskog prvenstva u Italiji. Spadaju u red najuspješnijih sportskih kolektiva opštine Trnovo.