O nama

O Trnovu

Trnovo se nalazi oko 30 km jugoistočno od Sarajeva. Prije rata, Opština Trnovo je zauzimala površinu od 451 km2, dok je nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, podijeljena na opštinu Trnovo RS (114 km2) koja pripada Gradu Istočno Sarajevo I općinu Trnovo F/BiH (337km2) koja pripada kantonu Sarajevo. Po podacima posljednjeg popisa iz 2013.godine na području trnovske regije živi oko 4000 stanovnika.

Uprkos relativnoj blizini Jadranskog mora, zahvaljujući velikim planinskim masivima koji ga okružuju, područje opštine Trnovo karakteriše umjereno-kontinentalna klima na prelazu u kontinentalnu i subplaninsku. Trnovo obiluje izuzetno čistim izvorima pitke vode, te riječnim tokovima Željeznice, Crne Rijeke, Bijele Rijeke, Rakitnice, potoka Ljuštre, Širokarnice kao i velikim brojem manjih vodotoka.

Centar za kulturu “Trnovo”

Ovo je jedina ustanova i organizacija na području opštine Trnovo koja djeluje na polju kulture. Osnovana je odmah po završetku Drugog svjetskog rata kao Dom kulture. Kao Centar za kulturu „Trnovo” djeluje od 2003. godine. U novije vrijeme u njenom sastavu djeluje Folklorna sekcija „Trnovo“, Ženska izvorna grupa „Trnovke“, Umjetnička radionica „EHO“ (gluma, klavir, solo i etno pjevanje). U organizaciji Centra od osnivanja pa do danas održan je veliki broj kulturnih manifestacija i događaja, neki od njih su:

  • Književne večeri,
  • Predstave: pored predstava za djecu (lutkarske predstave, mjuzikli, predstave interaktivnog karaktera, mađioničarske, itd.) bilo je i predstava za sve uzraste,
  • Priredbe: Priredbe: guslarske večeri, cjelovečernji programi folklornih ansambala, razne priredbe u kojima su glavni akteri bili djeca iz OŠ „Trnovo“ i Folklorna sekcija Trnovo
  • Izložbe: umjetničkih slika, fotografija, ručnih radova, etno elemenata,
  • Projekcije filmova

Tradicionalne manifestacije su „Petrovdanski dani kulture“, koji se organizuju svake godine tokom juna i jula mjeseca povodom Dana opštine Trnovo. Manifestacija „Dani Radoslava Samardžije“ obilježava se u novembru.


Istorija

Trnovska regija kao jedna zasebna cjelina na prelazu iz područja stare Hercegovine prema Sarajevu i srednjoj Bosni obiluje kulturnim I istorijskim naslijeđem.

Trnovska sela,naročito u vremenima do 90-ih godina dvadesetog vijeka,obilovala su etnografskim naslijeđem pravoslavnog I muslimanskog življa, dok istorijski spomenici datiraju još od ranog srednjeg vijeka.

Misija

Misija Centra za kulturu "Trnovo" je da probudimo i podsjetimo građane na grad Trnovo.

Vizija

Vizija Centra za kulturu "Trnovo" je da grad Trnovo stavimo u sami vrh turističkih gradova u Bosni i Hercegovini.