Novosti

Radio klub “Trnovo”

Kroz ovu rubriku,u narednom periodu, pokušaćemo da se prisjetimo značajnih udruženja,klubova i pojedinaca, koji su, u proteklim vremenima dali svoj doprinos razvoju i prepoznatljivosti Trnova u bivšoj SFRJ i šire.
Danas možete pročitati priču o radio amaterima Trnova, ljudima čiji je značaj bio veoma veliki u vrijeme kada nije bilo interneta ni tehnologije kojom danas raspolažemo.
Ovo je svjedočenje o nekim prošlim vremenima i sjećanje na trnovske radio amatere.
Zahvaljujemo se gospodinu Vasu Krstoviću na tekstu koji nam je poslao i koji sa ponosom objavljujemo!

Radio klub “Trnovo” – “YU4ERL”

Radio klub Trnovo” iz Trnova je u vrijeme svog postojanja bio jedno od najstarijih amaterskih udruženja u Trnovu. Djelovao je u dva navrata s kratkim prekidom u svom radu. Prvi period je bio negdje u drugoj polovini šesdesetih godina prošlog vijeka. Drugi period je bio od početka sedamdesetih godina i sve do ratnog perioda u BiH. 
Ideja za formiranje RK je potekla od vezista Trnova, SUP-a Trnovo i štaba TO Trnovo. Negdje početkom 1967. godine su počeli dogovori a samim tim i pripreme za formiranje Radio Kluba. Po osnivanju, klub počinje sa radom u prostorijama Narodnog univerziteta ( današnji Centar za kulturu Trnovo). Negdje krajem šezdesetih,radio klub iz raznoraznih razloga, prestaje sa radom.
Drugi period rada počinje 1972 godine . Prostorije kluba su opet bile u tadašnjem Domu kulture, a potom je u više navrata mijenjana lokacija, te je bio u vatrogasnom domu, i jedan mali period u prostorijama OŠ Trnovo. Na kraju, Radio klub je ostao bez prostorija a rad se održavao iz kuće Rajka Golijanina i stana Vasa Krstovića.
Sva ova seljakanja i sam rat su učinili to da danas nema nigdje pisanih tragova o Radio Klubu “Trnovo”. Tehnika sa kojom je RK radio je bila HOME MADE ( ručni rad radio amatera) a bio je to poklon Saveza radio amatera BiH . Početkom 1979 godine kupljen je prvi fabrički KT uređaj ” Atlas 310 XL”,a negdje 1983.godine, pred Olimpijske Igre u Sarajevu, kupljen je preko Saveza radio amatera uređaj UKT “FT480R”, popularni Vučko. Prostorije RK “Trnovo” je krasio veliki broj diploma osvojenih na raznim takmičenjima i održanim vezama širom svijeta.
Neke od diploma su: WAYUR diploma,( jedna od jačih i poznatijih diploma), Diploma “UŽIČKA REPUBLIKA” zlatna, bronzana i srebrna, diploma “SKOPLJE 63” takođe zlatna , srebrna i bronzana, memorijalna diploma “Banja Luka”, bronzana plaketa Nikola Tesla i mnoge druge.
Radio amateri Trnova su održali veze sa preko 170 zemalja svijeta i za sve su postojale potvrđene veze u vidu “QSL” kartica tih zemalja. Učestvovali su radio amateri Trnova u mnogim takmičenjima, a najbolji rezultat je bio treće mjesto na kupu radio amatera SFRJ (državni kup).Bilo je tu još dosta diploma sa raznih takmičenja. 
Osnivanje i prve korake Radio Kluba “Trnovo” je započeo doajen trnovskog radioamaterizma Ratomir (Rajko) Golijanin koji je glavni “krivac” za uspjehe i dobru organizaciju radio kluba. U tom periodu njegova desna ruka je bio Vaso Krstović. 
Potom njih dvojica osnivaju kurs radio amatera i dolaze nove i mlade snage radio amatera: Golijanin Tihomir, Golijanin Nebojša, Golijanin Dragan, Hodžić Mujo, Avramović Marinko i još neki. Danas je još aktivan jedino Vaso Krstović “E73VK”.
U Trnovu danas više nema Radio Kluba, a ostala su samo sjećanja na CQ CQ CQ de YU4ERL sa QTH Trnovo i gore navedena imena radio amatera.

( u prilogu su slike sa druženja radio amatera sarajevsko-romanijske regije u hotelu “Rajski do” u Trnovu.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *